Segítséget kérni nem ciki...
Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük összecsaptak a fejünk felett a hullámok. Segítséget kérni nem ciki...
Hogyan fejleszthetjük lelki állóképességünket irodalomterápiás módszerrel?
Hogyan fejleszthetjük lelki állóképességünket irodalomterápiás módszerrel?

Azt a bennünk rejlő erőt, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az életben jelentkező krízisekkel hosszú távú, tartós károsodások nélkül megbirkózzunk nevezzük rezilienciának, azaz lelki állóképességnek.

Rezilienciára szükségünk van az élet szinte minden területén. A magánéletben, a kapcsolati problémák, pénzügyi nehézségek során, a munkahelyen az egyre erősödő munkaterhelés nyomásával küzdve. A reziliencia nélkülözhetetlen akkor is, amikor olyan mélyen megrázó eseményekkel kell szembenéznünk, mint a betegség, halál, és egyéb súlyos veszteségek, amikor a túlélés érdekében nagy szükség van a pszichés elaszticitásra, rugalmasságra.

Anélkül, hogy tudatosan tennénk, mindig saját belső erőnket eddzük akkor, amikor életünk kihívásaival szembe nézünk, és küzdünk. Viszont ezt a lelki állóképesség fejlesztést nem kell a véletlenre bíznunk, magunk is sokat tehetünk ennek érdekében, gyakorolhatunk, megszilárdíthatjuk.

Ennek egyik hatékony módszere lehet az irodalomterápia.

Az irodalomterápiás konzultációkon, akár egyéni vagy csoportos formában a lelki állóképesség célzott megerősítésével és növelésével jelentős pozitív változást tudunk elindítani. Azáltal, hogy újfajta gondolkodásmódot, és reagálási módot alakítunk ki, korábbi, nem minket szolgáló szokásainkat magunk mögött tudjuk hagyni. Az önmagunkról kialakított képet kiegészíthetjük azáltal, hogy másoktól is őszinte értékelést kérünk, így tudatosíthatjuk, hogy rezilienciánk melyik elemeit juttattuk kifejezésre, és melyeket hanyagoltuk el. Ezeket aztán célzottan gyakorolhatjuk és bővíthetjük.

Legfőbb célkitűzésem a terápiás foglalkozásokon ennek a folyamatnak az elindítása. A fejlődés előfeltétele, hogy a felmerülő problémákat, szenvedést, fájdalmat ne nyomjuk el, hanem figyelmesen tudatosítsuk magunkban, feldolgozzuk, és személyes élmény- és tapasztalatvilágunkba integráljuk.

Az irodalomterápiás egyéni – és csoportos összejöveteleinken a résztvevők lelki állóképességének fejlesztését, támogatását segítem elő. Arra törekszem, hogy heti találkozásainkon biztonságos légkörben őszintén kicsatornázhassák a bennük felgyülemlett feszültséget, támogassam az érzelemkifejezést, önreflexióra késztessek; figyelemmel arra, hogy a beszélgetések során ne a problémákon való rágódás, hanem a megoldáskeresés legyen hangsúlyos.

Nem célom személyiségváltozás elérése, ez irreális elvárás is lenne a programtól. Arra törekszem csupán, hogy az elakadásokkal érkező résztvevők korábban már meglévő megküzdési képességét felszínre hozzuk, a csoporttagok találkozhassanak másokkal, sorstársaikkal, akik esetleg már a megküzdés egy későbbi szakaszában járnak; hogy a szövegekből, és egymástól inspirációt merítve mindnyájan megtapasztalhassák az életminőség a kilátástalannak tűnő helyzetekben is emelhető.

Azok a szerencsések pedig, akik úgy érzik minden a lehető legnagyobb rendben van az életükben, azért jönnek el, mert szívesen vesznek részt belső világukról való tartalmas beszélgetéseken egy elfogadó közösségben, ami önmagában léleküdítő élmény.

Ha úgy érzed szívesen kipróbálnád jelentkezz egyéni konzultációra, vagy folyamatosan zajló csoportos alkalmaink egyikére az alábbi elérhetőségeken:

mail: info@emberszabas.hu
fb.: @emberszabaspedagogiaimuhely
tel.: 70/774-6866
Szeretettel várlak!

Borszuk Valéria
szociálpedagógus, coach, irodalomterapeuta

2021. Augusztus 30. Hétfő