Segítséget kérni nem ciki...
Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük összecsaptak a fejünk felett a hullámok. Segítséget kérni nem ciki...
Pozitív pszichológia, de mi is az?
Pozitív pszichológia, de mi is az?

Kezdjük azzal, hogy mi nem az. A pozitivitás nem azt jelenti, hogy vágjunk mindenhez jó képet, mosolyogjunk állandóan, és fogadjuk meg a közhelyes tanácsokat, hogy „fel a fejjel, ne aggódj, inkább örülj”. Nem az állandó „hurrá optimizmus” természetellenes állapota.

Pszichológiai működésünkben a pozitív pszichológia azt keresi, hogy mik azok az erőforrások, amik az embert kudarcai, nehézségei, szélsőséges helyzetei ellenére is megtartják. Mi az, ami miatt akkor is jól működünk, amikor ezt az adott élethelyzetünk megnehezíti. Ha magunkban hordozva érezzük, hogy őrlődő, rossz gondolataink, a stressz, magány, szeretetlenség lassan a testünket megbetegítik, míg a szeretet, a hála, a kapcsolódás, a siker és más jóleső dolgok megerősítenek, fiatalítanak, vitalitással töltenek fel.

Napjainkban, amikor egyre több embert foglalkoztat a boldogság kérdése, már a társadalom sem csupán azt várja a pszichológia tudományától, hogy kezelje a mentális betegségeket. Ezen túl igény mutatkozik arra is, hogy tudásával a hétköznapi pszichés problémáktól viszonylag mentes átlagembert is támogassa, aki teljesebb életre vágyik, aki szeretne boldogabban és elégedettebben élni. (Seligman és Csíkszentmihályi, 2000).

A magam részéről mindig csodáltam azokat az embereket, akik nagy lelkierővel tudták elhordozni hatalmas terheiket, akik talpon maradtak gyászuk, fájdalmaik, szorongásuk, egzisztenciális összeomlásuk és még sorolhatnám mennyi életnehézségük ellenére. Egyre inkább érdekelt, és foglalkoztatott, hogy mi a „titkuk”, hol lakik az az erő, ami miatt erre képesek. Mennyire lehet ezt a tulajdonságot tanulni, hogyan befolyásolja ez egészségünket, jóllétünket. A pozitív pszichológia is ezt kutatja, és erre a kérdésre keresi a válaszokat.

Sok kérdésemre választ kaptam már a pozitív pszichológia által, de mindig vannak felfedezésre váró területek, és újabb meg újabb kutatások. Ennek a kis bejegyzésnek nem az a célja, hogy megfejtse a titkot, lehetetlen vállalkozás is lenne összefoglalni a pozitív pszichológia eddigi eredményeit. Gondolatébresztőnek szántam azoknak, akiket velem együtt érdekel. Aki pedig szeretne tapasztalatokat szerezni ebben a témában, együtt gondolkodni önmagáról, magunkról, és fejlődni az igazi jól-lét irányába, tartson velünk programjainkon az Emberszabás Pedagógiai Műhelyben. Várunk szeretettel!

+ egy kis könyv ajánló:
Martin Seligman: Flourish- élj boldogan!
A boldogság és a jól-lét radikálisan új értelmezése (Akadémiai Kiadó, Budapest)
Barbara Fredrickson: A pozitív érzelmek hatalma
A boldogság evolúciója (Akadémiai Kiadó, Budapest)
Nagy Henriett: A pozitív pszichológia alkalmazása a klinikai és egészségpszichológiában (ELTE Eötvös Kiadó, Budapest)


Szívből ajánlom ezeket a remek könyveket a témában tudományosabb érdeklődésűeknek.

2020 Augusztus 25., Kedd
szerző: Borszuk Valéria